Smo za slabe odnose krivi mi ali kdo drug? Metafora o črni luknji.

Enkrat mi je znanec medtem, ko sva se pogovarjala o odnosih rekel, da vsak človek je na svoj način ena velika črna luknja. Ta prispodoba se mi je od samega začetka zdela izredno zanimiva in na stavek se še danes večkrat spomnim. On je takrat imel v mislih to, da v odnosih moramo postaviti meje, saj nas lahko hitro, kot ena velika črna luknja posrkajo vase, sploh ko se veliko pogovarjamo o težavah. Metafora o luknji pa ima lahko še en zanimiv pomen, ki sem ga z leti odkrila.

Ste se kdaj vprašali, kako to, da v družbi ali v kakšnem drugem kontekstu prevzamete vedno isto vlogo, oziroma je izid kako se bodo drugi odzvali na vas vedno isti?

Lahko ste celo eden izmed tistih ki, ko nastanejo težave iščete pravico za vsako ceno a na koncu (po domače) “potegnete ta kratko“ in postanete grešni kozel situacije ter vsi se kar naenkrat obrnejo proti vam, češ da kaj se vtikate v tuje zadeve.

Postavite si sedaj vprašanje: vas vaši odnosi bogatijo? Imate občutek da se od drugega lahko kaj naučite? Ali vam odnosi predstavljajo napor, so vir vašega nezadovoljstva ter vas bolj črpajo kot karkoli drugega? Naše počutje je namreč v veliki meri odvisno od tega kako nas drugi vidijo. Če bomo od drugega sprejeti bodo naše vezi bogate ter nam prinašale zadovoljstvo, če pa občutka sprejetosti nimamo bomo najbrž nesrečni. Verjetno ste opazili, da od tega kako se počutite je odvisno kako se bo na vas odzvala okolica in mogoče ni naključje, da kadar imate slab dan oziroma kadar se v vaši koži ne počutite dobro, bo šef v službi do vas neizprosen ter vam naložil še kakšno dodatno nalogo, ki vam ne bo všeč. V psihologiji takemu pojavu pravimo učinek metulja. Teorijo je prvi zasnoval meteorolog Edward Lorenz, ki je z opazovanjem vremena ugotovil, da lahko že ena sama vremenska sprememba danes vpliva na vremensko napoved čez en teden. Znanstveniki so ugotovili, da podobno delujejo naša dejanja v našem vsakdanu. Naše slabo razpoloženje bo vplivalo na to, da se bodo tudi drugi v skladu z našim počutjem odzvali na nas. Enako se bo zgodilo tudi, ko bomo odgovornost za našo slabo voljo dali na nekoga drugega. Vedno bomo imeli občutek da so za to kar se nam v življenju dogaja krivi drugi.

Če se vrnem na začetno metaforo o črni luknji, se sprašujem, če ne mogoče globina luknje v odnosih, sovpada z našo lastno črno luknjo? Podobno kot se je spraševal Edward Lorenz, ko je raziskoval vreme: „Ali lahko utrip metuljevih kril v Braziliji sproži tornado v Teksasu?“

Avtorica: Aneta Curavić, mag. Psihosocialne pomoči

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: