Ali res pravilno skrbim za lastno duševno zdravje ?

Photo by cottonbro on Pexels.com

Na žalost je skrb za lastno duševno zdravje še vedno velika neznanka. Tukaj nimam v mislih širokega izbora knjig za samopomoč, ki krasijo knjižne police ter nam ponujajo velik spekter metod reševanja lastnih stisk. Na voljo imamo vse in še več, in ne samo v pisani obliki, temveč tudi v formatu raznih dokumentarcev, radijskih in televizijskih oddaj in podcastov. Skoraj vse vsebine pa imajo skupni imenovalec – skrb za lastno počutje. Ampak na žalost za izboljšanje našega počutja to še ni dovolj. Največ kar se lahko zgodi je, da nam kakšna prebrana vsebina prinese tisti „AHA“ trenutek, ko ugotovimo, da nekaj pa le počnemo v redu, dvakrat tedensko telovadimo, vsak večer si navijemo svojo priljubljeno aplikacijo z vodeno meditacijo ter naslednji dan pozdravimo soseda, ker smo nekje slišali da tako to gre, da dobro se z dobrim vrača, pa tudi če nas v tistem trenutku žre od zavisti da ima sosed nov avto.

Delo na sebi se zares začne ko smo pripravljeni se soočati z našimi neprijetnimi občutki ter mislimi, takrat ko ne odvračamo več pozornosti od bolečine, temveč ko smo pripravljeni se razgaliti ter zaživeti v vsej svoji polnosti.

Spomnim se trenutka, na enemu izmed meni ljubih srečanj, kjer smo skozi meditativno prakso urili prisotnost tukaj in zdaj. Spomnim se svoje izkušnje, o tem, kako zelo kruta in boleča je lahko resničnost če zavzameš pozicijo da boš na vse svoje občutke pogledal točno take kot so, brez cenzure. Tovrstna doživetja vsekakor niso prijetna in v tistem trenutku bi se najraje nekam skrila ter na vse skupaj pozabila. Ampak na žalost, nimamo možnosti izbire samo prijetnih občutkov, lepih spominov ter pozitivnih misli. V našem vsakdanu se srečamo z širokim naborom čustev, tako prijetnih kot ne prijetnih. Če od teh neprijetnih čustev bežimo, bodo ta našla drugačen način da se izrazijo v obliki psihosomatskih obolenj, raznih odvisnostih ter v destruktivnih odnosih. Pomembno je, da vsa čustva izrazimo ter za njih naredimo prostor. Kadar se odločite da boste za svoje ranjene dele poiskali pomoč, dajte sami sebi roko saj je to znak velike hrabrosti in začetek čudovitega popotovanja – v spoznavanje samega sebe.

Avtorica: Mag.Aneta Curavić

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: